TRE

Wat is TRE®?

TRE® Tension & Trauma Releasing Exercises
(Spanning & stressontladende oefeningen).

TRE® is een reeks van spanning ontladende oefeningen, ontworpen om diepe chronische spanning in spieren en bindweefsel los te laten. We ervaren dagelijks spanning en stress. Indien stress te lang aanhoud of de gebeurtenis te veel impact heeft gehad kan chronische spanning ontstaan in spieren en bindweefsel. Deze spanning kan op de lange duur leiden tot ziekte of pijnklachten.

Ons lichaam beschikt over een natuurlijke methode om diepe chronische spanning te ontladen en te ontspannen bij stressvolle omstandigheden. Ook de mens, net als alle andere zoogdieren, is in staat om de opgeslagen spanning“ van zich af te schudden”. Mensen hebben dit mechanisme “onbewust uitgeschakeld, maar de natuur maakt er nog gretig gebruik van.

Door middel van een aantal eenvoudige oefeningen kan het mechanisme weer geactiveerd worden, en ben je in staat de spanning weer van je af te schudden. Deze lichaamseigen methode zorgt ervoor dat spanning wordt ontladen, afvalstoffen worden afgevoerd en het zenuwstelsel weer kan bijdragen aan een staat van rust en ontspanning.

TRE® is ontwikkeld door David Berceli. Terwijl David actief was in oorlogs- en rampgebieden heeft hij de methode ontwikkeld met als doel grote groepen mensen met opgelopen trauma op een snelle en effectieve manier te kunnen helpen. De ervaringen van ruim 20 jaar TRE® bewijzen dat TRE® zeer effectief is bij het verwerken van trauma, echter zeker ook positief resultaat boek bij het verlagen van stress, angst, spanning en pijn.

TRE® is een zelfhulpmethode, makkelijk aan te leren en kan thuis op een gewenst tijdstip, passend in je leefpatroon, toe te passen. TRE® werkt zonder dat je over datgene wat je hebt meegemaakt hoeft te praten.

Al na de eerste sessie ervaar je de bijzondere kracht van je lichaam en is effect waarneembaar. Wil je TRE® zelf ervaren? Klik hier voor een overzicht van de TRE activiteiten.

Wat doet TRE®?

TRE helpt het lichaam op een relatief eenvoudige manier om te ontspannen. En doordat door TRE de rugzak wordt geleegd (zonder er over te praten) verdwijnen ook de emoties die bij de pijnlijke gebeurtenissen horen.

TRE draagt bij aan:

  • opgewekt gevoel, meer energie, meer levensvreugde;
  • diepe ontspanning, rust in het hoofd;
  • betere nachtrust, een uitgeruster gevoel;
  • vermindering van stress, zoals werkstress, examenvrees of plankenkoorts;
  • minder kort lontje, meer geduld;
  • actiever en energieker gevoel, minder lusteloos;
  • verminderen vermoeidheid;
  • minder piekeren;
  • afname van angsten, onrust en paniekgevoel;
  • verminderen pijn;

TRE kun je individueel doen, maar ook in groepen. Klik hier om de geplande data te bekijken.

Meer weten over de TRE? Bekijk hieronder de video.

In bijgevoegd artikel uit Libelle nr. 6 2020 is TRE helder omschreven door journaliste Marlies Jansen. Klik hier voor het hele artikel

Meer informatie via:  https://tre-nederland.nl/